Truskawki w diecie! Poznaj ich zalety zdrowotne!

Truskawki w diecie! Poznaj ich zalety zdrowotne!

Data dodania:
Ocena
0.00

Zalet jedzenia truskawek jest mnóstwo. Wiele osób na szczęście ma świadomość składników odżywczych w tych owocach i zwraca uwagę, na to, co je. Coraz częściej też można spotkać na stołach warzywa i owoce, zamiast popularnych przetworzonych posiłków czy słodyczy. W naszym artykule przedstawiamy wartości odżywcze truskawek oraz bogaty skład witamin, minerałów i błonnika. Do tego zawierają polifenole, które rewelacyjnie wpływają na cały organizm człowieka.

Bomba witaminowa dla utrzymania zdrowia! Jakie zalety posiadają truskawki?

Truskawki są nie tylko smaczne, ale gwarantują też dużo rozmaitych właściwości zdrowotnych. Zalecane są reumatykom, osobom chorym na wątrobę, a także tym, którzy mają dolegliwości nerek. Wykazują działanie moczopędne. Truskawki mają również znakomity wpływ na pracę serca, pomagają obniżyć złowrogi cholesterol, ale też nadciśnienie tętnicze. Może Cię to zdziwić, ponieważ są słodkie, a przy tym wykazują małą ilość kalorii. Doskonale poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób jest świadomych, ale truskawki są przydatne przy zwalczaniu drobnych dolegliwości gardła.

Te niezwykłe owoce mają w sobie wiele witamin! Z tego powodu też powinny je spożywać osoby cierpiące na anemię. Jednocześnie dobrze wspierają układ odpornościowy!

Pomysł na truskawki — świetne domowe przepisy!

Truskawki można jadać na wiele sposobów. Zazwyczaj spożywa się je z cukrem i śmietaną. Niektórzy uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają wszystko. Truskawki mogą być także podstawą dla wielu koktajli. Standardowy zawiera zaledwie dwa składniki – mleczko kokosowe i dojrzałe truskawki. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i mamy gotowy koktajl! Do wcześniejszego eliksiru możesz dodać płatki owsiane i tym sposobem skomponujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są doskonałym i smakowitym uzupełnieniem wszelkich serników. Można je spożywać nie tylko na słodko, ale również w bardziej wytrawnej wersji – jak na przykład sosy do mięsnych potraw.

Truskawki — ciekawostki i informacje:

Truskawki zawierają w sobie błonnik, potas, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Są bogatym źródłem witaminy C, której jest więcej niż w pomarańczy i cytrynach. Owoce truskawki jako pierwsze dojrzewają w okresie wiosennym. Można je już spotkać w maju przy pierwszych prominiach słonecznych. Wśród odmian, możemy znaleźć kolor biały i żółty. Nasiona, które znajdują się na powierzchni truskawek, zawierają gigantyczną ilosć błonnika!

Autor artykułu
Marika Stępień
Oceń artykuł
Tagi artykułu
truskawki serce ciśnienie tętnicze pragnienie kalorie witaminy
Komentarze artykułu
0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Inne artykuły autora
Truskawki w diecie! Poznaj ich zalety zdrowotne!
  • Data dodania:
  • 0.00
  • 0
Artykuły z tej kategorii

Brak artykułów