W czym przechowywać przekąski, tzw. fingerfood?
Catering na różnego rodzaju imprezach, spotkaniach czy konferencjach coraz częściej opiera się na serwowaniu przekąsek, nazywanych fingerfood. Cieszą się one popularnością nie tylko ze względu na swój wygląd i smak, ale także z uwagi na wygodę jedzenia ich bez użycia sztućców. W związku z tym istotna jest również odpowiednia prezentacja tych dań. Oto kilka opcji, w czym przechowywać fingerfood.
Papierowe talerzyki i miseczki
Jednorazowe, papierowe talerzyki oraz miseczki są coraz częściej spotykane na imprezach. Ich zaletą jest łatwość w utylizacji po zakończeniu imprezy, a także możliwość dopasowania wzorów i kolorów do tematyki spotkania. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość materiałów, by zapewnić wytrzymałość naczyń podczas jedzenia.
Drewniane pojemniki, podkładki i patyczki
Alternatywą dla papierowych talerzyków są eko-drewniane podkładki oraz patyczki, które są przyjazne dla środowiska, a jednocześnie wyglądają oryginalnie. Pojemniki fingerfood z drewna sprawdzą się zwłaszcza w przypadku imprez o charakterze eko czy rustykalnym. Drewniane podkładki mogą być również nieco bardziej wytrzymałe niż papierowe talerzyki.
Bambusowe łódeczki i łyżeczki
W ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się używanie bambusowych łódeczek oraz łyżeczek do serwowania fingerfood. Są one zarówno estetyczne, jak i ekologiczne, ponieważ wykonane są z naturalnego surowca. Dodatkowo, bambusowe naczynia są lekkie i trwałe, co jest dużym atutem podczas przechowywania przekąsek.
Szklane kieliszki
W przypadku serwowania przekąsek w formie np. deserów czy musów warto rozważyć użycie niewielkich szklanych kieliszków, które dodadzą elegancji daniom. Kieliszki te można również ozdobić według własnych upodobań, np. poprzez dodanie kokardek czy etykiet z nazwą potrawy. Aby mieć z czego wybierać, warto zajrzeć do dobrze zaopatrzonej hurtowni z artykułami dla gastronomii.
Eleganckie półmiski i naczynia
Jednym z najbardziej tradycyjnych rozwiązań jest używanie eleganckich półmisków czy naczyń. Wybór takiego rodzaju naczyń pozwala na ładną aranżację potraw oraz łatwość serwowania ich gościom. W zależności od stylu imprezy i rodzaju serwowanych dań można wybrać m.in. półmiski ze stali nierdzewnej, szkła, porcelany czy ceramiki.
Aleksandra Jakubowska
Tagi artykułu
Kiedy stosuje się elektroniczne wagi hakowe?
Komentarze artykułu
0Brak komentarzy